Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1936: Publiekslieveling Massy bezorgt RFC Roermond de Beker

KNVB Media
KNVB Media
15 februari 2018, 12:00

De finale gaat in 1936 tussen RFC Roermond en KFC. - Foto: KNVB Media

De KNVB Bekerfinale op 21 juni 1936 gaat tussen RFC Roermond en KFC. De finale van de 31e editie van het bekertoernooi wordt gespeeld in Den Bosch.

De ogen van het aanwezige publiek zijn vooral gericht op Petrus Hubertus Massy, beter bekend als Pierre. De uit een gezin van vijftien (!) kinderen geboren voetballer is bijzonder populair in Roermond. Zo populair dat in de jaren twintig en dertig – zijn gloriedagen – in de Limburgse stad Massy-dassen, Massy-broeken en Massy-jassen gretig aftrek vinden.

Geen vrij

In de jaren twintig speelt Massy twaalf keer in Oranje, waarin hij drie keer tot scoren komt. Zijn laatste interland dateert van 30 mei 1928. Op een latere uitnodiging in de jaren dertig, kort voor de bekerfinale, gaat hij niet in. Hij zou geen vrij kunnen krijgen van zijn werk in een meelfabriek. Gelukkig voor RFC vormt dat werk geen beletsel om mee te spelen in de finale van het KNVB Bekertoernooi.

Met Massy als aanvoerder bereikt het de finale en weet het die zelfs te winnen, ten koste van KFC uit Koog aan de Zaan. Op een snikheet sportpark De Vliert in Den Bosch wordt het 4-2 voor de Limburgers. "Roermond bleek het beste bestand tegen de temperatuur en werkte voor wat het waard was. K.F.C. deed het veel kalmer aan, maar wist zich niettemin in de tweede helft tal van kansen te scheppen. Het was daarbij echter zeer onfortuinlijk en verloor ten slotte met 4-2", aldus de Nieuwe Tilburgse Courant.

'Kranige wijze'

“Op kranige wijze hebben de Roermondenaren met 4-2 over den Westelijken eersten klasser gezegevierd waarmee zij voor een jaar beslag op den KNVB-Beker hebben gelegd. Hulde!”, zo schrijft de Bredase Courant daags na de finale.

In de Zuidelijke pers is het niet alleen hossana, kritische kanttekeningen worden er ook geplaatst, zoals blijkt uit de slotwoorden van de Nieuwe Tilburgse Courant. "De heer P. A. de Haan, die zijn hart aan de bekercompetitie heeft verpand, reikte na afloop den beker aan aanvoerder Massy uit en moest met groote teleurstelling constateeren, dat de belangstelling, zooals zelfs nu bij de finale zóó gering is, dat hij wellicht voor de laatste maal den beker heeft uitgereikt."

Statistieken

RFC Roermond – KFC 4-2 (2-0).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen