Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1935: Treffers Groenendijk schenken Feyenoord de beker

KNVB Media
KNVB Media
15 februari 2018, 10:00

De finale gaat in 1935 tussen Feyenoord en HVV Helmond. - Foto: KNVB Media

Feyenoord zit in 1935 na gouden tijden in een sportieve dip. Het bereiken van de finale van de KNVB Beker is een opsteker, al zou winst niet meer dan een troostprijs betekenen. Tegenstander in de eindstrijd is tweedeklasser HVV Helmond.

Het is bijzonder warm op 23 juni 1935. In Stadion Kromme Zandweg in Rotterdam voelt het bovendien nog veel heter dan de thermometer (omstreeks 30 graden) aangeeft. Desondanks strijden beide ploegen voor elke meter. Feyenoord is, aan zijn stand verplicht, de bovenliggende partij. Het creëert meerdere kansen, maar slaagt er in de eerste helft niet in om te scoren. De Brabanders treffen wel doel na één van de spaarzame aanvallen. Drouer is de doelpuntenmaker.

Omschakeling

Na rust stellen de Rotterdammers orde op zaken. Arie Paauwe en Wim Groenendijk zetten Feyenoord op een 2-1 voorsprong, waarna Van der Velden weer gelijkmaakt. Feyenoord blijft ook daarna de bovenliggende partij, maar ziet HVV Helmond regelmatig gevaarlijk worden in de omschakeling.

Wanneer Groendendijk Feyenoord weer op voorsprong schiet, is het Brabantse verzet gebroken. Dankzij nog twee treffers van Groenendijk loopt Feyenoord uit naar 5-2. In de laatste tien minuten van het duel nemen de Rotterdammers gezien de warmte en de stand gas terug. HVV Helmond heeft zich dan al gewonnen gegeven.

Nieuwe succesvolle periode

De winst van de KNVB Beker mag dan een troostprijs zijn voor Feyenoord. Het blijkt wel het begin van een nieuwe succesvolle periode. In de zomer van 1935 slaat clublegende Puck van Heel de eerste palen van stadion De Kuip. Onder leiding van de nieuwe coach Richard Dombi behaalt het bovendien drie afdelingskampioenschappen op rij waarbij het ook twee keer de nationale titel binnensleept.

Statistieken

Feyenoord – HVV Helmond 5-2 (0-1). Drouer 0-1, Paauwe 1-1, Groenendijk 2-1, Van der Velden 2-2, Groenendijk 3-2, Groenendijk 4-2, Groenendijk 5-2.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen