1934: Het venijn zit hem in de staart bij Feyenoord - Velocitas

14 februari 2018, 14:00

Keeper Van Male moet handelend optreden bij een aanval van Velocitas. - Foto: Bron: Jubileumboek vijftig jaar Velocitas

Het venijn zit hem in de staart wanneer Velocitas en Feyenoord het op 23 juni 1934 tegen elkaar opnemen. De 29e editie van de NVB Beker wordt gespeeld op het veld van UVV te Utrecht. De vijfduizend toeschouwers die de reis naar het sportpark maken, worden niet teleurgesteld.

In de eerste helft heeft Velocitas het beste van het spel. De Noordelijke kampioenen lijken ook op een 1-0 voorsprong te komen wanneer Otto Bonsema Fyenoord-keeper Van Male passeert. ‘Doorspelen’, heeft scheidsrechter Boekman daarvoor gebaard, wanneer er wordt geappelleerd voor buitenspel. Op die beslissing komt de arbiter echter terug wanneer de bal over de lijn verdwijnt. Het blijft 0-0.

Afgekeurde goals

In de tweede helft herhaalt zich dit nog twee keer. Twee keer denkt Velocitas de score te openen, maar even zo vaak wordt het doelpunt afgekeurd. Het doelpunt valt aan de andere kant, van de voet van Piet Burg en het lijkt over en sluiten voor Velocitas wanneer Feyenoord vlak daarna op een 0-2 voorsprong komt via een treffer van Bas Paauwe.

Tot hier en niet verder, denken de Groningers. Meulema verkast naar de punt van de aanval en aanval na aanval beukt op de Feyenoord-defensie. Het resulteert al snel in de aansluitingstreffer. Een schot van Mulder wordt aangeraakt door Jaap Peterse en verdwijnt achter Van Male, waarna Bonsema vlak voor tijd gelijk maakt.

Korte verlenging

Het wordt verlengen. De vijfduizend voetballiefhebbers gaan er nog maar eens goed voor zitten. Lang duurt het duel evengoed niet meer. Amper twintig seconden nadat Boekman voor het begin van de verlenging heeft gefloten, ligt de bal in het net. Geen Rotterdammer heeft de bal geraakt als Bonsema met een knappe pass Fré van de Velde bedient. Die twijfelt niet en schiet de beslissing langs Van Male. Velocitas wint de beker!

De selectie van Velocitas wordt gehuldigd na het winnen van de KNVB Beker. - Bron: Jubileumboek 50 jaar Velocitas.

Statistieken

Velocitas – Feyenoord 3-2 n.v. (0-0). 77. Burg 0-1, 80. Paauwe 0-2, 84. Peterse 1-2 (eigen doelpunt), 87. Bonsema 2-2, 91. Van de Velde 3-2.

Velocitas: J. Kolthof, W. Pots, J. Heideveld, G. Fransen, A. Luppes, J. Huizeling, E. Meulema, O. Bonsema, H. Mohrmann, F. van de Velde en P. Mulder.

Feyenoord: A. van Male, J. Bul, J. Peterse, J. Paauwe, B. Paauwe, J. van Oyen, P. Burg, M. Vrauwdeunt, J. de Greef, P. van Heel en J. Linssen.