1932: DFC verslaat PSV in doelpuntenfestijn

14 februari 2018, 12:00

De KNVB Bekerfinale wordt in 1932 gespeeld op het terrein van Willem II. - Foto: Jubileumboek 75 jaar D.F.C.

Het is een waar spektakelstuk, de bekerfinale van 1932. Op 3 juli staan DFC en PSV tegenover elkaar in Tilburg, waar de finale van de 28e editie van het bekertoernooi wordt afgewerkt. De drieduizend meegereisde supporters krijgen maar liefst negen doelpunten te zien.

PSV begint furieus en dat resulteert dan ook in een vroege voorsprong. PSV-aanvaller Visser neemt het doel van DFC-goalie Jas onder vuur en constateert tevreden dat de bal via de binnenkant van de paal binnen slaat.

PSV sterker

In het vervolg van de eerste helft blijft PSV de bovenliggende partij, maar is het DFC dat scoort. Een eerste treffer van Punt wordt nog door de scheidsrechter geannuleerd wegens vermeend hands, maar de gelijkmaker verschijnt alsnog op het bord wanneer De Smit PSV-keeper Boumans weet te passeren. PSV gaat evenwel met een voorsprong rusten. Vlak voor de pauze soleert Visser langs een aantal Dordtenaren en schuift hij de bal langs Jas; 2-1.

Na de rust komt DFC al vlug wederom langszij. De Smit knikt een corner tegen de touwen. Manmoedig gaan de Eindhovenaren op zoek naar een nieuwe voorsprong en die komt er. “P.S.V. zet nu de tanden op elkaar en werkt hard, zoodat de D.F.C.-verdediging alle zeilen moet bijzetten. Wanneer bij een hoekschop Visser goed voorzet schiet v.d. Broek keihard in”, schrijft Sportkroniek.

Prachtig schot

Het wordt even later zelfs 2-4 wanneer Paulissen een vrije trap via doelman Jas over de lijn ziet verdwijnen. DFC weigert zich gewonnen te geven en knokt zich terug. Via treffers van Punt en weer De Smit wordt een verlenging afgedwongen; 4-4. In die verlenging slaat DFC toe. Voor het eerst komen de Dordtenaren op voorsprong en het is direct een beslissende. Ruisch schiet prachtig raak en zorgt ervoor dat DFC de beker wint.

Statistieken

DFC – PSV 5-4 n.v. (1-2). Visser 0-1, De Smit 1-1, Visser 1-2, De Smit 2-2, Van de Broek 2-3, Paulissen 2-4, Punt 3-4, De Smit 4-4, Ruisch 5-4.

DFC: Jas, Van Doorn, Litz, Dragt, Mookhoek, Zwijsen, Mijnders, Ruisch, Punt, De Smit, Smit.

PSV: Boumans, Van Zeijl, Van Run, Van Eerdt, Hermens, Paulissen, Oomens, Hunting, Lommen, Van de Broek, Visser.