Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1926: Tweedeklasser LONGA verrast De Spartaan

KNVB Media
KNVB Media
13 februari 2018, 15:30

LONGA met de Holdertbeker, net na afloop van de finale. - Foto: Jubileumboek 75 jaar LONGA

Op 13 juni 1926 staat de finale van de 24e editie van de NVB Beker op het programma. Op het terrein van Hercules in Utrecht staan LONGA en De Spartaan tegenover elkaar. De Spartaan is de favoriet voor de eindzege, maar LONGA dient niet te worden onderschat.

Datzelfde LONGA heeft namelijk enige weken daarvoor de finale bereikt door een 7-1 zege op SVV. Dat de Tilburgers een klasse lager spelen dan eersteklasser De Spartaan, geeft dus geen garanties voor een Amsterdamse zege.

Achterhoede speelt schitterend

Dat blijkt ook wel als de wedstrijd begint. Het duurt niet lang voor de Tilburgers op een 1-0 voorsprong komen. Na een snelle aanval van Longa maakt een speler van De Spartaan hands, waardoor de bal op de stip komt te liggen. Thijsselink faalt vanaf elf meter niet; 1-0. Niet veel later is het 2-0, als na een fout in de defensie van De Spartaan Longa-aanvaller Pallandt profiteert.

Hoewel verrassend, is dat zeker niet tegen de verhouding in. Sportkroniek schrijft een dag na het duel: “De Amsterdamsche aanvallen worden slecht afgewerkt, zoodat zij weinig succes hebben, terwijl de Tilburgsche achterhoede schitterend speelt”. Nog voor de pauze komt Longa op een 3-0 voorsprong; Gehring schiet raak.

Longa loopt verder uit

Na de pauze wordt het nog erger voor de Spartanen, die zich inmiddels wel in de wedstrijd hebben geknokt, maar desondanks de 4-0 en 5-0 om de oren krijgen. Eerst maakt Palland zijn tweede treffer met een hard schot, waarna Gehring eveneens zijn tweede maakt. “Spartaan is nu een geslagen elftal, doch men ploetert door.” Het levert twee eretreffers op, maar verder komt het niet. Longa wint de beker. Terecht, zoveel mag wel duidelijk zijn. “Longa won verdiend. Het spel der Amsterdammers viel niet mee”, aldus de Sportkroniek.

Het terrein van Hercules, waar de finale tussen LONGA en De Spartaan werd gespeeld, tijdens een competitiewedstrijd van de Utrechtse club.

Het winnende elftal wordt op het Stationsplein in Tilburg door duizenden enthousiaste supporters onthaald. In de stationsrestauratie vindt vervolgens de officiële huldiging plaats. Namens de NVB biedt secretaris J.P. van Bel een fraaie bloemenmand aan. Hij is zeer verheugd 'dat Longa het Zuidelijk voetbal zo hoog heeft gehouden. Een bewijs dat van ’t donkere Zuiden op voetbalgebied nog wat te keren valt'.

Na het officiële gedeelte trekken spelers en bestuursleden, onder begeleiding van harmonie St. Jan en vergezeld door een enthousiaste menigte, naar Longa’s clublokaal. Daar blijft het nog lang onrustig, zo blijkt uit de krant: 'Den ganschen avond was het er verdere een sportieve, jolige beweging, die tot diep in den nacht voortduurde'.

Statistieken

Longa - De Spartaan  5-2 (3-0). Thijsselink 1-0, Pallandt 2-0, Gehring 3-0, Pallandt 4-0, Gehring 5-0, 5-1, 5-2.

LONGA: Melis, Brekelmans, Van de Boer, Leijnen, Van Es, De Jongh, Teurlings, Pallandt, Spijkers, Ghering, Thijsselink.

De Spartaan: (nog) niet bekend.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen