Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1912: Haarlem wint, Vitesse-doelman Göbel schittert

KNVB Media
KNVB Media
8 februari 2018, 13:00

Het winnende elftal poseert met de zojuist veroverde trofee. - Foto: Foto: 25 jaar Roodbroek (Jubileumboek Haarlem)

Op 26 mei 1912 wordt om 14:00 uur te Amsterdam de NVB Bekerfinale afgetrapt. Tegenover elkaar staan de teams van Haarlem en Vitesse. Een jaar eerder, in 1911, stonden de Haarlemmers ook al in de finale. Destijds moesten ze in de eindstrijd buigen voor het Haagse Quick, dat in de finale met 1-0 te sterk was.

Tien jaar eerder, in 1902, verging het Haarlem beter. Ook toen werd de eindstrijd bereikt en destijds was er wel een overwinning te vieren; een 2-1 zege op HBS, waardoor Haarlem de beker pakte. Als scheidsrechter Sam Bronkhorst het duel in 1912 in beweging heeft gezet blijkt al snel dat Haarlem een maatje te groot is voor Vitesse. Het is aan doelman Just Göbel te danken dat het bij de rust slechts 1-0 staat voor Haarlem.

Göbel weert zich kranig

Aanvalsgolf na aanvalsgolf komt op het doel van de Arnhemse keeper af. Hij weert zich kranig, maar moet zich vlak voor de pauze gewonnen geven bij een inzet van Martien Houtkooper. Als diezelfde Houtkooper zo’n vijf minuten na de rust ook de 2-0 langs Göbel werkt, is het duel wel gespeeld. “De menigte werd voortdurend in vervoering gebracht door Göbel’s schitterend spel. Zonder hem zou Vitesse een zeer zware nederlaag geleden hebben”, aldus De Telegraaf.

Ook het Algemeen Handelsblad is lovend over het optreden van de doelman. “De velen die zich naar het RAP-terrein hebben begeven, hebben daar kunnen zien een herhaling als het ware van den wedstrijd België – Holland, die toen eigenlijk België – Göbel had moeten heeten. Welnu, dezen wedstrijd zou men gevoeglijk kunnen noemen; Haarlem – Göbel.”

Dronk op Göbel

Na het eindsignaal gebeurt er iets bijzonders. “Na afloop van den wedstrijd richtte de heer A.J. Bronkhorst, de scheidsrechter, thans in kwaliteit van bestuurslid van den N.V.B., den beker met eenige toepasselijke woorden uit”, zo meldt De Telegraaf. “Albert Haak, Haarlem’s aanvoerder, stelde daarop een dronk in op Göbel, die door de menigte enthousiast werd toegejuicht.”

Statistieken

Haarlem – Vitesse (Arnhem) 2–0 (1-0). 44. Houtkooper 1–0, 50. Houtkooper 2–0.

Haarlem: Scholten, De Wolf, Koster, Bouwmeester, Healey sr., Wilhelm, Bakker, Houtkooper, Oostenbroek, J. Haak, A. Haak.

Vitesse: Göbel, Holtus, Van der Hout, Barends, Job van Laar, Geurt van Laar, Witkop, Witteveen, Staal, Sanders, Lingbeek.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen