1907: VOC breekt traditie en wint Beker voor tweede keer

7 februari 2018, 12:00

De finale gaat in 1907 tussen VOC en Voorwaarts. - Foto: KNVB Media

In de eerste jaren van de Holdertbeker lijkt er een vloek te rusten op clubs die de trofee al een keer hebben gepakt. Zo wonnen RAP, HVV en HBS al eens de eindstrijd, maar verloren ze prompt hun volgende finale. In 1907 breekt VOC deze traditie door af te rekenen met Voorwaarts.

Veel belangstelling is er niet voor de finale van de Holdertbeker op het terrein van HVV in Den Haag. Het toernooi heeft door de geringe deelname van eersteklassers nog weinig status. Bovendien vindt iets verderop de derby tussen Quick en HBS plaats, een duel dat beduidend meer toeschouwers trekt.

Alleen de aanhang van het Rotterdamse VOC en het Haagse Voorwaarts zijn dan ook aanwezig. Zij worden getrakteerd op een waar spektakelstuk. J. Hörburger schiet al snel VOC op voorsprong, waarna Voorwaarts jaagt op de gelijkmaker. Na eerst de lat te hebben geraakt, is het niet veel later 1-1 via Nieuwenhuizen. Nog voor rust lijkt VOC definitief afstand te nemen. H. Breuning en A. Hörburger zorgen voor een 1-3 tussenstand.

Initiatief

In de tweede helft neemt Voorwaarts het initiatief en wordt het daarvoor al snel beloond. Het is opnieuw Nieuwenhuizen die raak schiet: 2-3. Ook daarna blijft Voorwaarts vol voor de aanval gaan. VOC blijft, mede door hard spel, op de been. Tot de allerlaatste minuut van de wedstrijd. Wat er precies gebeurt, wordt uit de verschillende verslagen niet duidelijk. Wel is het aanleiding voor scheidsrechter Dykshoorn om Voorwaarts een penalty te geven. De club maakt daarvan dankbaar gebruik: 3-3.

In de tweede verlenging van 7½ minuut zorgt een nieuwe strafschop voor de beslissing. Dit keer mag C. Bruining namens VOC aanleggen. Hij faalt niet en schiet de Rotterdammers naar de tweede Holdertbeker uit de historie. Een terechte overwinning, meent de verslaggever van De Telegraaf. “Het spel was vrij forsch. VOC verdiende om te winnen, het was Voorwaarts in samenspel en schieten de baas.”

Statistieken

Voorwaarts – VOC 3-4 (1-3) n.v.. J. Hörburger 0-1, Nieuwenhuizen 1-1, H. Breuning 1-2, A. Hörburger 1-3, Nieuwenhuizen 2-3, niet bekend (pen) 3-3, C. Bruining (pen) 3-4.