Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1906: Mooie strijd eindigt in het voordeel van Concordia

KNVB Media
KNVB Media
7 februari 2018, 9:45

Het elftal van Concordia poseert met de Holdert Beker. - Foto: NVB Jaarboekje 1906/'07

Concordia – Volharding; zo luidt het affiche van de NVB Bekerfinale van 1906. Op het terrein van het Haagse HBS wordt op 6 mei vanaf 14.00 uur beslist wie de achtste editie van het bekertoernooi op haar naam schrijft. Gaat de beker naar Amsterdam (Volharding) of naar Delft (Concordia)?

Het wordt een mooie finale, waarin Concordia een 3-0 voorsprong neemt, maar waar Volharding – de naam zegt het al – weigert het hoofd te buigen. “Al onze gelukswenschen aan de wakkere strijders van gisteren. Zoowel Concordia als Volharding verdienen hier een pluimpje voor hun kranig werk”, aldus De Telegraaf daags na het duel.

Concordia begint sterk

Concordia neemt vrijwel direct het initiatief en na zeventien minuten volgt de beloning; een hoekschop van Steinmetz wordt door Thomée achter Volharding-doelman Rompu gewerkt. De ploeg uit Delft blijft ook na de 1-0 de bovenliggende partij en ziet nog voor de pauze de 2-0 vallen. Rompu, ‘herhaaldelijk door het zeer neutrale publiek toegejuicht voor zijn schitterende werken’, gaat in de fout bij een schot van Thomée. “Thomée weet zeer gelukkig No. 2 voor C. te maken, daar Rompu den bal over zijn handen laat glippen”, schrijft het Algemeen Handelsblad.

Na de pauze wordt het nog erger voor de Amsterdammers en weer is het Thomée die het vonnis velt; 3-0. Het lijkt een onbegonnen zaak om deze achterstand weer goed te maken, maar Volharding gelooft er nog in. En terecht, zo blijkt, want na de 3-1 – kopbal Baggelaar – volgt ook de 3-2 van diezelfde aanvaller via een knap schot.

Zinderend slot

Drie minuten zijn er dan nog te spelen, drie minuten die bol staan van de spanning. “Volharding kwam nadat zij met een achterstand van 3-0 reeds als zekere overwonnene kon worden beschouwd, in de laatste minuten zóó ontzettend opzetten, dat met een beetje geluk, zeker aan het einde van de 1 ½ uur speeltijd, de stand gelijk had kunnen zijn.” Zover komt het niet; Concordia wint de beker.

Volharding mag dan het onderspit hebben gedolven, volgens De Telegraaf hoeven de Amsterdammers niet te wanhopen. “Ondertusschen heeft Volharding getoond te kunnen volharden, als nu ook nog volgehouden wordt, dan gaan de blauw-gelen wederom een goede toekomst tegemoet.”

Statistieken

Concordia - Volharding 3-2. 17. Thomée 1-0, Thomée 2-0, Thomée 3-0, Baggelaar 3-1, 87. Baggelaar 3-2.

Concordia: Bal, Slingelandt, Muller, Steinmetz, Ghyssels, Leopold, Reas, Ter Horst, De Man, Thomée, Wolbers.

Volharding: Rompu, Verke, Geelkerke, v.d. Linen, Van Exter, Sweys, Tromp, F. Rincker, Baggelaar, Schoolwerth en E. van Renterghem.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen