Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1904: Zinderende finale eindigt in het voordeel van HFC

KNVB Media
KNVB Media
6 februari 2018, 14:00

HFC won de Holdertbeker voor het eerst in 1904. - Foto: NVB Jaarboekje 1904/'05

Op 12 mei 1904 verzamelen zich enkele honderden voetballiefhebbers op een stralende dag op het terrein van het Haagse HVV voor de NVB Bekerfinale. Regerend bekerhouder en thuisploeg HVV neemt het aldaar op tegen het Haarlemse HFC.

HFC begint sterk aan het duel. Direct wordt HVV onder druk gezet en het leidt tot enkele mooie aanvallen, maar de voorzetten van de sterk spelende Pereira worden door de eveneens prima acterende Haagse verdedigers voortdurend onderschept.

Kessler vermoeid

Ook HVV laat zich niet geheel onbetuigd, maar vanuit een moeilijke hoek weet Henny HFC-doelman Ferf niet te verschalken. Een tegenslag voor de Hagenaars is dat Kessler zich maar niet weet te onderscheiden. “Kessler, die speciaal uit Engeland is overgekomen, voelt nog de vermoeienissen der reis en kan maar niet op dreef komen”, ziet de verslaggever van De Telegraaf.

Gelukkig voor HVV en Kessler is doelman Coops wel bij de les. “Coops krijgt veel te houden en verricht dit gewoonweg kranig, nog zelden zagen wij dezen speler zoo goed en…. zo gelukkig.” Gaandeweg komt ook de bekerhouder meer en meer in zijn spel. “Henny krijgt achtereenvolgens weer twee kansen, die weer niet worden benut, terwijl Dolf Heyning een enorme kei naast het doel schiet.”

HVV op voorsprong

Toch komt HVV op voorsprong. Froger pikt de bal van Van Waveren af en schiet de Hagenaars op voorsprong. Na de pauze lijkt HVV de score te kunnen verdubbelen, maar Ferf stopt de penalty van Dolf Heyning ‘onder een uitbundig hoerra’. Aan de andere kant krijgt ook HFC een stafschop en ditmaal wordt het buitenkansje wel benut; Eddy Holdert maakt gelijk.

Het is een heerlijke voetbalmiddag, waarop het toegestroomde publiek zich geen moment hoeft te vervelen. “Van nu af is het publiek in vuur, en worden beide elftallen, luide aangemoedigd door het talrijk opgekomen publiek, w.o. zeer vele dames.”

HFC blijkt de sterkste

HFC blijkt uiteindelijk in het slot de sterkste. Tien minuten voor tijd maakt Van de Vinne sr. er 2-1 van en nauwelijks is HVV van die schrik bekomen of het staat 3-1 via Henny. Het duel is gespeeld; HFC wint voor het eerst in haar geschiedenis de NVB Beker, tot genoegen van het publiek. “De vele toeschouwers, die van H.F.C. hun favoriet hebben gemaakt, jubelen. Den Haarlemmer spelers wordt een ovatie gebracht.”

Statistieken

HFC - HVV 3-1 (0-1). 30. Froger 0-1, 60. Holdert 1-1, 80. Van de Vinne sr. 2-1, 83. Henny 3-1.

HFC: Ferf, Cheriex, Van Waceren, Prins, Moltzer, Swens, Pereira, Holder, V.d. Vinne sr. Henny, V.d. Vinne jr.

HVV: Coops, Mundt, John Heyning, Kessler, Hupkes, E. Sol, John Sol, Froger, Feith, D. Heyning en Broese.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen